• De Re Luigi

MUSZLIM KARÁCSONY ISZTAMBULBAN? - "Nincs több mecset, viszlát KELET!" - #3

Másnap jól bekajáltunk és elindultunk Topkapi palota felé - Isztambulban található, 1465 és 1853 között az Oszmán Birodalomadminisztratív központja volt. Építésére II. Mehmed szultán (a Hódító) adott utasítást 1459-ben és 1465-ben fejezték be. Útközben beugrottunk a Nagy Bazárba, ahol anya vett magának egy „I love Istanbul” kulcstartót, mivel sehol máshol nem árultak ilyet, csakis ott, mmm....!


Végül sikerült felmásznunk a meredek dombokon a palota bejáratához, és bejártuk a nagy palota komplexumát a heremmel együtt.


A 2 órás palotázgatás után eldöntöttük, hogy elhagyjuk szeretett Európánkat és átutazunk a közeli


Ázsiába, hajón – Ádjő #Európa!Egy fél órás hajókázás után felszálltunk az #Ázsiai villamosra és körbejártuk Isztambul Kadiköy nevű részét.


A gyors villamos út után, átváltottunk újból a lábmeghajtásra és néhány utca után beültünk egy tipkus török a kávézóba, ahol megkóstoltam a híres zaccos, török kávét.Be kell. Vallanom, hogy 4 kockacukorral nem is volt rossz, igazán ízletes volt.Ezután lesétáltunk a kikötőhöz, lőttünk néhány képet Európával a háttérben és felszálltunk az Európába tartó hajóra.


Útközben elhatároztuk, hogy az utlsó Isztambuli esténken elmegyünk a #főtérre és megnézzük a gyönyörű újévi díszeket a Taksim főtéren.


Az utolsó napunk sajnos esős volt, szinte végig zuhogott, így csurom víz volt a ruhánk, mire haza értünk.


A napot a #Dolmabahce palotánál - a Boszporusz nyugati, európai oldalán fekszik Beyoğlutól északra. Az Oszmán Birodalomadminisztratív központjaként működött 1856 és 1923 között. I. Abdul-Medzsid szultán építtette, 1856-ban készült el. Az ékes palota annak tudatában még fényűzőbb, hogy építésekor az Oszmán Birodalom már erősen hanyatlott. – kezdtük. Igazán pompás látvány volt végig járni a palota udvarát, illetve az egyes szárnyait. Tényleg felemelő érzés volt.


Ezt követően libegőztünk egyet a #Macka Demokrasi parkban és két fotókiállítást is megnéztünk, szintén a város főterén, a Taksim főtéren.


A nagy esőzés miatt úgy döntöttünk, hogy elhagyjuk a városközpontot és lemegyünk valamelyik környező, nagy bevásárlóközpontba. Egy-két perces google-izás után rábukkantam az Istinye Park nevű bevásárlóközpontra.


Érdekességként megemlíteném még azt, hogy menetrend szerint közlekedő buszra BÁRMIKOR fel lehet szálnni, mivel folyamatosan ynitva van az első ajataja a járműnek!


Hatalmas volt, rengeteg üzlettel és étteremmel. Tényleg lenyűgöző látvány volt látni egy ilyen mesés üzletkomplexumot, egy ilyen hatalmas városban, mint Isztambul.Estére elmentünk a hotelbe, kicsekkoltunk, elmentünk a főtérre, felszálltunk a reptéri buszra, becsekkoltunk a reptéri #YOTEL szállásunkba. Ezt követően elmentünk a boarding pass-unkért, amiért egy Tashkentbe tartó járat sorába kellet beállnunk. A sorban állók végig ezt kérdezték tőlünk: „Tashkent?”. Egy idő után meguntam a magyarázkodást, mivel angolul nem tudta, így annyit mondtam csak, hogy: „Budapest”, ők meg csak néztek.Másnap felkeltünk, megreggeliztünk, átmentünk a biztonsági ellenőrzésen és bejártukk a reptér egy kis részét.

Pár óra múlva felszálltunk a gépre és elindultunk Budapestre.Az út végére még egy török családdal is sikerült összebarátkozni, akik még a számukat is megadták és közölték velünk, ha újból Isztambulba mennénk, akkor menjünk el nyugodtan hozzájuk, az éttermükbe és a ruha boltjukba.


Az útlevél ellenőrzés után elmentünk a #Keleti Pályaudvarhoz, felszálltunk a pécsi IC-re és 3 óra után megérkeztünk Pécsre.

Összegezve az 5 napos isztambuli utunkat, azt tudom mondani, hogy kellemesen csalódtam a városban. Hatalmas élmény volt és bárkinek szívesen ajánlom, mint jövőbeni úti cél.


Érdeksség volt az is, hogy a legtöbb hotelben volt karácsonyfa annak ellenére, hogy egy muszlim országban jártunk. ;)


Hatalmas öröm volt számomra azt látni, hogy több nemzetiségű és kultúrájú, vallású ember, milyen jól megtud élni egymás mellet.


Legyen veletek szeretet, csend és békesség! PEACE! #DERE #DiversityEqualsRealEquality


Természetesen vlog videó is készült az útról, amit itt tudtok megnézni:Várlak benneteket az út következő blogbejegyzésében, addig is, fotózzatok, tanuljatok nyelveket és utazzatok bátran. A blogra itt alul tudtok feliratkozni!


Sziasztok! :D

23 views0 comments