• De Re Luigi

ORIGINAL SIN 2.0, avagy az emberiség második eredendő bűne.

"Az asszony úgy látta, hogy jó volna enni arról a fáról, hogy csábítja a szemet, és kívánatos is az a fa, mert okossá tesz: szakított hát a gyümölcséből, és evett. Adott a vele levő férjének is, és ő is evett. /Akkor az Úristen ezt kérdezte az asszonytól: Mit tettél? Az asszony így felelt: A kígyó szedett rá, ezért ettem.", így történt ez, réges-régen.

De mint tudjuk, A TÖRTÉNELEM ISMÉTLI ÖNMAGÁT és így újból eljött a bűnbeesés ideje, a 21. század eredendő bűne.

Hogy mire is gondolok konkrétan? Hadd fejtsem ki néhány mondatban.


Sztorizhatnék az Internet történetéről és az első számítógépről, hogy tényleg tiszta képet kapjunk arról, hogy mit is értek a 21. század eredendő bűne alatt, de úgy érzem felesleges. Inkább rátérek a lényegre.


Tehát, minden egy ötlettel kezdődött, amit én, mint fotós egy képpel kívántam megvalósítani. Ezzel a képpel:

Sokak számára azonnal egyértelművé válik, hogy mi a kép üzenete, de azért biztonság kedvéért elmagyarázom, mit is ábrázol a kép.


A képen #Éva látható - #modell: Beidek Anikó (édesanyám) -, enyhén megöregedve. Az egyik kezében egy piros #almát tart, a másik kezében egy, az #Apple Inc. által gyártott, #MacBook Pro-t - aki hallott már a bűnbeesés történetéről, olvasta a Bibliát, illetve vette a fáradtságot, hogy elolvassa ennek a bejegyzésnek az elejét az tudja, hogy az emberiség eredendő bűne abból következik, hogy Éva leszakította a tudás fájáról, a tiltott gyümölcsöt, az Éden Kertben.

Fotósként újra értelmeztem, újra alkottam ezt a történetet és megalkottam a bűnbeesés történetének a parafrázisát, vagyis a 21. századi változatot, az előbb leírtak szerint.


A képet a következőképpen kellene értelmezni.


Az Internet egy új korszakot nyitott az emberiség számára, hasonló képpen tette ezt az Apple Inc., vagyis a Steve Jobs által alapított elektrotechnikai cég, ami mára dollár milliárdokat keres.

Ezeket az új eszközöket - Internet és társai (okostelefon, számítógép, stb.) - nem csak pozitív mérföldkövekként foghatjuk fel az emberiség történelmében, hanem negatívumként is. Úgy is tekinthetünk ezekre az új technikai sikerekre, mint "ördögi" eszközökre. A rengeteg hasznos funkció mellet - gyorsabb kommunkáció, vásárlás, ügyintézés, banki átutalások, stb. -, kaptunk egy rakás "fegyvert" is. Ilyen fegyverek például a dark webben rejlő illegális cserekereskedelmek - szervkereskedelem, drogkereskedelem, stb. - vagy gondolhatunk itt akár a szociális médiák manipuláló oldalára, ami arra készteti tinédzserek százezreit, hogy ostoba és életveszélyes prankeket hajtsanak végre, agyonsminkeljék magukat tizenévesen vagy öngyilkosságot kövessenek el, egy buta online verseny miatt.

Ezeket az előbb felsoroltakat összegezve, vehetjük úgy, mint az EMBERISÉG MÁSODIK - 2.0 - #ERDENDŐ #BŰNE.


Mivel az Apple Inc. logója pont egy alma és átalában almával szokták ábrázolni a tiltott gyümölcsöt, ezért úgy döntöttem - Simon Rózsa filozófia tanárnő segítségével -, hogy összekötöm a kettőt, és megalkotom a 21. század eredendő bűnének történetét, EGY KÉPBEN!


Természetesen válaszhattam volna más elektrotechnikai óriást is - Samsung, LG, stb. -, de mivel az Apple logója tökéletesen passzolt az ötlethez és egyébként is több milliárd ember hasznája az eszközeiket, ezért úgy döntöttem, hogy az ő terméküket fogom felhasználni a kép elkészítéséhez és a bibliai történet újra értelmezéséhez.


Valahol úgy érzem, hogy az Apple Inc. felelős azért, ahol jelenleg tart a világ. Úgy érzem, hogy az Apple igenis felelős azért, hogy több millió gyerek úgy pocsékolja el a szabad idejét, hogy értelmetlen videókat néz YouTube-on - van bőven belőlük -, vagy órákat tölt el azzal, hogy MINECRAFTOZIK.

Semmi gond nincsen azzal, ha egy gyerek 1 órát játszik a telefonján, vagy talán kettőt. De valljuk be, hogy 7-8 órás game playek, már ténylege nem egészségesek, egy 7-10 éves szervezet számára, a monitor előtt - erről tehet az Apple is, nem csak a szülő.

Azért is felelős az Apple, hogy több millión folytatnak illegális csereakciókat, különböző platformokon, mivel ők biztosítják az ehhez szükséges eszközöket - még akkor is, ha nem az ő termékeiket választják elsősorban, az ilyen jellegű akciókhoz.


Írhatnék több oldalas listát, hogy milyen további bűnöket köszönhetünk az Apple-nek, vagy magának az Internetnek és a hozzájuk hasonló cégeknek, de szerintem ennyi példa bőven elég ahhoz, hogy értelmezzük a képet.


A lényeg: a számítógép, a technikai, internetes bűneit jelképezik az emberiségnek, az alma, pedig magát a bűnbeesést.

Azzal, hogy az ember újból leszakította a fáról a tiltott gyümölcsöt - megalkotta pl. az Apple-t vagy az Internetet - elért azt, hogy újból bűnbe essen.


Szumma-szummárum, ez lett volna az #ORIGINAL #SIN 2.0 - #EREDENDŐ #BŰN 2.0 - képsorozat értelmezése, "röviden".


Beszúrok nektek még néhány képet a sorozatból, ide alulra, hogy azokat is meg tudjátok nézni.Remélem sikerült valamit újat alkotni és ezzel együtt felkelteni egyesek érdeklődését, a témával kapcsolatban.


Ha lenne bármilyen gondolatotok a témával kapcsolatban, akkor nyugodtan írjatok egy hozzászólást.


Várlak benneteket a következő blogbejegyzésemben, addig is fotózzatok bátran és ne felejtsetek el feliratkozni a blogomra, itt alul!


Ciao! :D

67 views0 comments

Recent Posts

See All